søminestationen

Go down

søminestationen

Indlæg  Gæst on Tirs 16 nov 2010, 13:35

Når man ror fra Vellerup og mod Bramsnæs, så ser man nogle betonmure der er bygget ind i skrænterne, der er flere som har spurgt om hvad det mon var, nu har jeg svaret. Det er Søminestationen som havde en observationspost i trediverne, så kunne de observere torpedoerne når de blev affyret. Den har selvfølgelig været gravet længere ind i skrænten og har været overdækket.

Man kan google sømiestationen og så læse om hvad den har været brugt til, både i datid og nutid.

Gæst
Gæst


Tilbage til toppen Go down

Re: søminestationen

Indlæg  Jakob on Tirs 16 nov 2010, 19:57

Fra Flådens Historie.

http://www.navalhistory.dk/danish/historien/1865_1913/flaadenfra1865til1913.htm


"Miner og torpedoer

En primitiv form for søminer havde allerede været anvendt herhjemme under krigen i 1864, og i udlandet var man kommet så langt som til at have kabelminer med krudtladning og elektrisk antænding.

I Danmark forsøgte man nu at finde frem til en dansk minetype, men det blev hæren, der tog det første skridt ved at oprette en sømineafdeling i 1866. samme år anskaffede flåden også sit første dykkerapparat.
Torpedobåden SPRINGEREN (1891-1919) var den første dansk byggede torpedobåd, i baggrunden ses Søminestationen ved Bramsnæsvig.(Foto fra Orlogsmuseets arkiv)

Allerede 1. april 1878 oprettedes Søminevæsenet som en selvstændig insti-tution med ansvaret for søminer og torpedoer. I de første år foregik ind-skydningen af torpedoer fra skibe, men i 1883 blev der etableret en sømi-nestation i Bramsnæsvig i bunden af Holbæk fjord. Her skulle torpedoerne fremover indskydes, før de måtte benyttes i skibene.De første torpedoer havde en fart af 20 knob og en sprængladning på 35 kg. Både farten og ladningen blev gradvist forøget.

Udviklingen af de nye våben affødte også nye skibstyper, mineskibene, minestrygerne og torpedobådene, og allerede 17. september 1878 blev den første torpedobådsdeling etableret, bestående af dampchalupperne nr. 1, 2 og 3, forsynet med udskydningsrammer.

Senere tilgik der flåden egentlige torpedobåde, bygget i England, og i sep-tember 1890 søsattes den første dansk byggede torpedobåd SPRINGEREN fra Orlogsværftet i København.
"
_________________
Hilsen
Jakob
avatar
Jakob

Antal indlæg : 390
Registration date : 10/06/08
Geografisk sted : Hørsholm 22181372

Vis brugerens profil

Tilbage til toppen Go down

Tilbage til toppen


 
Permissions in this forum:
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum